De betekenis van kleuren in je merk

Colors, like features, follow the changes of the emotions - Pablo Picasso

Hoe belangrijk is kleur in merkbeleving?

Kleur speelt een cruciale rol in de merkbeleving. Het beïnvloedt niet alleen de perceptie en herkenbaarheid van een merk, maar roept ook emoties en associaties op bij de consument. Pablo Picasso begreep heel goed dat kleurgebruik veel meer is dan een esthetische keuze. Hier zijn enkele redenen waarom kleur zo belangrijk is:

 1. Herkenbaarheid: Kleuren helpen bij het onderscheiden van merken. Denk aan Coca-Cola rood, McDonald’s geel of IKEA geel-blauw. Deze kleuren zijn onlosmakelijk verbonden met hun merken en maken ze direct herkenbaar.
 2. Emotionele impact: Kleuren roepen specifieke emoties en reacties op. Blauw wordt vaak geassocieerd met vertrouwen en rust, terwijl rood energie en urgentie uitstraalt. Door de juiste kleuren te kiezen, kan een merk de gewenste gevoelens bij zijn doelgroep oproepen.
 3. Consistente merkidentiteit: Een consistent kleurgebruik versterkt de merkidentiteit. Door dezelfde kleuren in alle communicatie-uitingen te gebruiken, bouwt een merk een sterke, herkenbare visuele identiteit op.
 4. Culturele betekenissen: Kleuren hebben verschillende betekenissen in verschillende culturen. Wat in de ene cultuur positief is, kan in een andere cultuur negatief worden opgevat. Het is belangrijk om deze nuances te begrijpen bij het ontwikkelen van een internationale merkstrategie.
 5. Esthetiek en aantrekkelijkheid: Mooie en goed samengestelde kleurencombinaties maken een merk visueel aantrekkelijker. Een esthetisch aantrekkelijk merk wekt meer interesse en trekt meer klanten aan.

Kleurpsychologie: De basis

Hoe kleuren onze emoties en percepties beïnvloeden. Enkele voorbeelden:

Zorgzaamheid en liefde, vaak gebruikt door merken die een benaderbare uitstraling willen. Cosmopolitan maakt gebruik van roze om vrouwelijkheid te benadrukken.

Passie en energie, trekt aandacht en stimuleert actie. Een voorbeeld van een merk dat rood gebruikt is Coca-Cola, wat staat voor dynamiek en opwinding.

Enthousiasme en creativiteit, roept een gevoel van avontuur en energie op. Nickelodeon gebruikt oranje om een dynamisch en levendig imago te communiceren.

Vrolijkheid en optimisme, trekt de aandacht en straalt geluk uit. National Geographic maakt slim gebruik van geel om vrolijkheid en energie over te brengen aan kijkers.

Natuur en gezondheid, perfect voor duurzame merken. Holland & Barrett maakt gebruik van groen om verbondenheid met de natuur en duurzaamheid te benadrukken.

Turquoise combineert de kalmerende effecten van blauw met de revitaliserende energie van groen. Siemens gebruikt turquoise om een gevoel van rust en gemoedelijkheid uit te stralen.

Vertrouwen en professionaliteit, ideaal voor technologie- en financiële bedrijven. Een bekend voorbeeld is IBM, dat blauw gebruikt om stabiliteit en betrouwbaarheid uit te stralen.

Luxe en mysterie, geassocieerd met creativiteit en wijsheid. Milka gebruikt paars om een gevoel van luxe en kwaliteit aan hun chocoladeproducten te geven.

Luxe en elegantie, vaak gebruikt in de mode- en luxesector. Een voorbeeld is Prada, dat zwart gebruikt om een gevoel van tijdloze elegantie en luxe te creëren.

Ons gratis E-Book “In 10 Stappen naar een Onweerstaanbaar Merk” geeft je inzicht in de 10 meest waardevolle stappen, inclusief concrete acties, om een succesvol merk te bouwen.
Naar het e-book

(Artikel gaat verder onder dit bericht ↓)

Kleuren kunnen een verhaal vertellen en emoties oproepen zonder dat er woorden nodig zijn - Steve Jobs

Kleur in Branding en Marketing

 • Verpakking: Felle kleuren laten producten opvallen, zachte tinten geven een luxegevoel.
 • Reclame: Kleuren trekken aandacht en versterken boodschappen.
 • Website en UI Design: Een goed uitgebalanceerd kleurenschema verbetert de gebruikerservaring en verhoogt conversies.

Tips voor het Gebruik van Kleur

 1. Ken je publiek: Onderzoek de voorkeuren en culturele achtergronden van je doelgroep.
 2. Combineer: Door kleuren te combineren kun je op verschillende emoties inspelen
 3. Blijf consistent: Gebruik kleuren consistent voor merkherkenning.
 4. Test en optimaliseer: Voer A/B-testen uit voor de beste kleurenschema’s.
 5. Wees trendbewust: Houd kleurtrends bij om relevant te blijven.

Conclusie

Kleur speelt een cruciale rol in de merkbeleving. Het beïnvloedt niet alleen de perceptie en herkenbaarheid van een merk, maar roept ook emoties en associaties op bij de consument.

Blijf op de hoogte

Groeien als merk? Bij Frissen Ideeën geven we je graag tips & tricks en waardevolle informatie over merkontwikkeling en design. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 of 2 keer per maand een boost voor je merk in je inbox.

Subscribe